Vereenvoudigd energielabel (VEL) wordt afgeschaft

Sinds 2015 moeten woningen een energielabel hebben. Zeker wanneer een huis een groen energielabel heeft, kan dat de waarde ervan positief beïnvloeden. Tot nu toe kon dat label voor een paar tientjes worden aangevraagd. Een erkend deskundige keurde dan de gegevens op afstand. Die mogelijkheid komt vanaf 1 juli 2020 te vervallen.

Vereenvoudigd energielabel

Omdat Europese regelgeving als eis stelt dat de energieprestatie van een huis wordt uitgedrukt in kWh/m2 is een vereenvoudigd label voortaan niet voldoende. Er is namelijk altijd een expert nodig om dit te kunnen bepalen.

Geen alternatieven voor VEL

Hoewel er onderzoek is gedaan naar een alternatief voor de VEL waaraan geen expert te pas hoeft te komen, is zo’n alternatief er nog niet. Vanaf 1 juli 2020 moet het energielabel dus via een uitgebreidere systematiek worden bepaald.

Regel uw energielabel snel

Wanneer u uw huis gaat verkopen, is het dus goed om vóor 1 juli 2020 een energielabel aan te vragen. Dat mag dan nog een vereenvoudigd energielabel zijn, maar het moet wél definitief zijn. Dat kan binnen een paar dagen geregeld zijn, maar kan ook langer duren. Start er dus op tijd mee.

Wilt u klaar zijn voor de toekomst of haalt u de datum van 1 juli niet? Dan is het goed om te weten dat de experts van Bouwinspecteurs.nl voor u de onderzoeken uit kunnen voeren om het energielabel te verkrijgen. Dat is al mogelijk vanaf € 300, incl. BTW.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het energielabel, over de manier waarop u dit kunt aanvragen of over de diensten die Bouwinspecteurs.nl u kan verlenen? Neem dan contact met ons op of vraag meteen uw inspectie aan.