Bouwkundige keuring verplicht in koopcontract

2018 gaat van start met een nieuwe koopakte. Per 1 februari treedt het nieuwe model koopovereenkomst in werking. Hierin staat standaard een bouwkundig voorbehoud. Mocht er tijdens de keuring ernstige gebreken naar voren komen dan kan de koper van de koop afzien.

Bekend met de risico's

Volgens belanghebbendemprganisaties voor bouwkundige inspectiebureaus worden er nu amper koopcontracten afgesloten met een bouwkundig voorbehoud, omdat de huizenmarkt oververhit is. Het bouwkundig voorbehoud wordt al veel gebruikt door huizenkopers, maar nu hoeft de koper zelf het initiatief niet meer te nemen om het voorbehoud in het koopcontract op te laten nemen. Het artikel staat nu standaard in de koopakte.

Lees hier het nieuwsitem van de NOS en de Telegraaf over dit onderwerp.

Onder voorbehoud kopen

Als u een woning koopt onder voorbehoud dan betekent dit dat u koopt onder voorbehoud van financiering én bouwkundige keuring. U kunt afzien van de koop als u de hypotheek niet rond kunt krijgen of als er ernstige gebreken boven een bepaald bedrag naar voren komen tijdens de bouwtechnische keuring.

Met het nieuwe model koopovereenkomst is het nog steeds mogelijk om af te zien van kopen onder voorbehoudt, alleen moet in de nieuwe situatie dit recht dan uitdrukkelijk worden doorgestreept in het contract. Op deze manier zou de bewustwording bij kopers groter moeten worden. Er wordt in het standaard contract gewezen op de risico's van het schrappen van kopen onder voorbehoud.

Dringen op de woningmarkt

Verkopers houden niet zo van voorwaarden waarmee de koper onder de deal uit kan komen. Ze sluiten liever snel een koop en dat soort eisen worden steeds vaker gesteld door een verkoper. Het is namelijk vaak dringen op de woningmarkt. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil die praktijk ontmoedigen omdat er veel risico's voor de koper kunnen zijn. Het nieuwe model koopcontract ziet ze dan ook als een belangrijke stap om de koper in een vaak krappe woningmarkt beter te beschermen.

Dé bouwtechnische keuring

Bouwinspecteurs Nederland zorgt ervoor dat u weet wat u koopt! Vraag daarom een bouwkundige keuring aan voordat u een woning koopt.

Better safe than sorry!