BEL +31(0)76-5036307 

MAIL info@bouwinspecteurs.nl

particulier
zakelijk
prijzen
opdracht
contact

Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen. Het is algemeen bekend dat asbest schadelijk is voor de gezondheid. Asbest is sterk, slijtvast, bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. Asbest is tot in de jaren tachtig veel gebruikt in gebouwen en woningen, vanwege bepaalde nuttige eigenschappen. Asbestcement werd onder meer gebruikt in:

dakbedekking

rioolbuizen

schoorsteenpijpen

bloembakken

warmhoudplaatjes

enzovoorts 

Spuitasbest is tot 1978 veel toegepast als brandwerend- en isolerend middel in gebouwen. Het bewerken en verwijderen van de mogelijkheden wordt afgeraden.

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Particulieren, bedrijven en (overheids) instellingen mogen geen asbestdaken meer bezitten. Indien tot verwijdering van asbest wordt besloten, moet men zich houden aan de regels die door het Asbest-verwijderingsbesluit en de gemeentelijke bouwverordening zijn gesteld. In de meeste gevallen is voor het verwijderen van asbest toestemming van de gemeente nodig. Er gelden strenge voorschriften voor het verwijderen van asbest. Het niet volgens de voorschriften verwijderen van asbest is vaak een stuk gevaarlijker dan het laten zitten van dit materiaal. Op het niet volgens de voorschriften verwijderen zoals hierboven genoemd staan dan ook hoge boetes.